divendres, 30 de març del 2012

EL RAVAL:

El Raval és un barri multicultural de Barcelona. L'origen del Raval cal situar-lo a mitjans del segle XIV. La Pesta Negra va disminuir la població de Barcelona es un terç, des de els 30.000 habitants als 20.000.
Els principals objectius d'aquest barri eren dos:
- crear un nou barri amb una àmplia zona d'hortes que en cas de epidèmies o setge permetrien suficient abastiment d'aliments per als ciutadans (La paraula "Raval" significa fora de muralles).
- localitzar serveis sanitaris fràgils com hospitals, llars d'orfes i leproseries en una zona segura allunyada de la densitat de població del Barri Gòtic i la Ribera i alhora envoltada de natura i aire net.

Per aquestes raons,  s'hi pot observar La casa de la misericòrdia, on la gent anava i deixava els nens en una mena de forat quan no els podia cuidar ni alimentar, o bé s'havien quedat sense pares. Aquesta va ser la primera casa d'orfes de Europa i es va crear el s.XVI.
Lloc on deixaven els nadons quan no els podien cuidar.



També hi podem observar un dels hospitals que hi havia, el Hospital de Santa Creu que es va crear al s.XV, el 1401. Es trobava allunyat per protegir la resta de la població de malalties i infeccions. En aquest hospital hi va morir Antoni Gaudí, que es diu que podria haver sigut l'últim mort .Als anys '30 el hospital es va quedar petit i es va abandonar com a hospital per crear el mercat de Sant Pau i Santa Creu. El edifici que va quedar es va utilitzar com a biblioteca.
Edifici del Hospital de Santa Creu.
Creu del Hospital de Santa Creu.



El 1888 es va crear la UGT (Unió General de Treballadors) és una organització sindical obrera espanyola d'orientació socialista fundada per Pablo Iglesias. En aquella època els treballadors treballaven entre 12 i 16 hores tots els dies i cobraven molt poc.
Placa de la creació de la UGT.



El 1792 es va fundar la Casa de la Caritat on la gent que volgués podia oferir roba o menjar per a la gent que ho necessités. El s.XX es va augmentar. va ser un centre de beneficència actiu a Barcelona entre 1802 i 1956, que actualment alberga un complex cultural format diverses institucions, com el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, el Centre d'Estudis i Recursos Culturals de la diputació de Barcelona, el Museu d'Art Contemporani de Barcelona i la Universitat Ramon Llull.
Fitxer:Casa de la Caritat des del CCCB.JPG
Vidres de la casa de la Caritat.

1 comentari: